britse-korthaar-kat

Britse Korthaar Rasbeschrijving en Karakter

De Britse korthaar, een populair kattenras met een stevig postuur en een fantastisch temperament. Zijn favoriete bezigheid is lekker chillen.

Land van herkomst: Groot Brittannië
Levensverwachting: 15 jaar tot 20 jaar

Het meest opvallende aan deze prachtige kat zijn zijn ronde vormen. Bijna alles is rond bij de Britse korthaar. Ze hebben prachtige ronde ogen, hun kop is rond, de poten hebben een ronde vorm en zelfs de staart heeft een afgeronde punt.

Grijze Britse Korthaar

Geschiedenis van de Britse Korthaar

Zoals de naam al doet vermoeden komt de Britse korthaar uit Groot Brittannië. Het lijkt er echter wel op dat dit kattenras romeinse wortels heeft. Toen de Romeinen groot Brittannië binnenvielen namen ze hun katten mee.

Van deze katten, die de romeinen gebruikten om hun voedselvoorraden te beschermen tegen knaagdieren, wordt aangenomen dat dit de voorouders van de huidige Britse korthaar katten zijn. De Romeinen vertrokken weer, maar de katten bleven achter.

Aan het eind van de 19e eeuw begon de Brit Harrison Wier een fokprogramma met de romeinse straat katten en zo is de Britse korthaar ontstaan die we vandaag de dag kennen. Door het kruizen van deze katten met Perzen, kreeg deze kat meer volume en een groter hoofd.

In 1967 werd de Britse Korthaar erkend in het eerste kattenregister, de American Cat Association.

Karakter van de Britse Korthaar

Dit kattenras valt op door hun prachtige volle voorkomen en hun ronde vormen. Ze hebben veelal een zachtaardig sociaal karakter.

De Britse Korthaar past zich bovendien vlot aan hun nieuwe omgeving aan. Deze katten voelen zich al snel ergens op hun gemak. Ze zijn tolerant naar andere dieren, ook voor kinderen zijn ze heel lief. Het is echt een geweldige gezinskat.

Deze kat is erg aanhankelijk naar zijn baas en het gezin. Ze krijgen graag aandacht en ze worden erg graag geaaid. Een schootkat is het dan weer net niet.

Dit kattenras heeft graag de 4 pootjes op de vloer en wordt niet graag op getild. Ondanks dat ze gek zijn op aandacht en erg aanhankelijk, kunnen ze zichzelf ook heel goed alleen vermaken.

Het is een slimme, relaxte niet al te actieve kat, maar geef je hem wat leuke speeltjes dan zal hij zich hier zeker mee vermaken. Het is goed om deze kat een beetje mentaal uit te dagen met wat leuk intelligentie speelgoed zoals een puzzel voor katten.

britse-korthaar-kat

Verzorging van de Britse Korthaar

De vacht van de Britse Korthaar is kort en dicht en het is veel haar. Deze kat heeft er veel baat bij als hij minimaal één keer per week goed geborsteld wordt om losse haren en huidschilfers te verwijderen.

Verder vergt de vacht weinig onderhoud. Het is wel altijd goed om jouw kat dit op jonge leeftijd al aan te wennen, dit maakt het alleen maar makkelijker voor als hij later groot is.

Controleer ook regelmatig de nagels van de kat. Zorg dat je een krabpaal en dergelijke in huis hebt zodat jouw kat zelf ook goed zijn nagels kan verzorgen.

Bij de jaarlijkse vaccinatie bij de dierenarts is het altijd verstandig om even naar de nagels te laten kijken. De dierenarts kan ze indien nodig knippen voor je.

Socialisatie en opvoeding van de Britse korthaar

Elke kitten heeft heel veel belang bij een goede socialisatie, dit zorgt ervoor dat hij op kan groeien tot een zelfstandige volwassen kat met een goede dosis zelfvertrouwen.

Socialisatie houdt in dat je jouw kat laat wennen aan:

 • aanrakingen door mensen en kinderen
 • borstelen en kammen
 • geluiden van de stofzuiger, wasmachine, tv, radio en dat soort dingen
 • andere dieren
 • de auto, het is verstandig om jouw kat af en toe mee te nemen in de auto, niet alleen voor het ritje naar de dierenarts.

Wanneer jouw kat goed gesocialiseerd is kan dit problemen zoals stress en angst voorkomen. De socialisatie ligt voornamelijk bij de fokker, omdat de eerste socialisatiefase van katten tussen de 2 en 7 weken ligt. Vraag dit dus goed na bij de fokker, aangezien een kitten minimaal 7 weken oud moet zijn voordat jij hem mee naar huis mag nemen.

Een fokker die aangesloten is bij een kattenvereniging zal de kitten niet eerder meegeven als de kitten 13 weken oud is.

Thuis ga je echter wel door met de socialisatie aan alle geluidjes, geuren e.d. in jouw huis.

Naast stress en angst kunnen niet goed gesocialiseerde katten ook last krijgen van gedragsproblemen zoals: in huis plassen, angstig zijn en/of agressief gedrag.

Voeding voor de Britse korthaar

Het is voor de Britse korthaar belangrijk dat hij hoogwaardige voeding krijgt. Het is belangrijk dat het voer voldoende eiwitten, belangrijke vitaminen en mineralen bevat, die bij zijn leeftijd passen.

De smaak is dan weer meer datgene waar jouw kat de voorkeur aangeeft.

wij geven onze katten:

Je kunt ook kiezen voor brokken die speciaal voor dit kattenras geschikt zijn. Dit soort voer zorgt er direct voor dat het gebit van je kat zo gezond mogelijk blijft. Vul dit eventueel aan met zo nu en dan zacht of vloeibaar voer en eventueel wat lekkere kattensnoepjes.

Naast de voeding is het belangrijk dat je kat altijd de beschikking heeft tot vers water. Veel katten drinken het liefst stromend water, rechtstreeks uit de kraan. Is dat geen optie zorg er dan in elk geval dat er altijd een bakje met water voor de kat klaar staat.

Gezondheidsproblemen Britse Korthaar

Er zijn ziekten en erfelijke aandoeningen die wat vaker voorkomen bij de Britse Korthaar, zoals:

 • Gedeeltelijke of gehele doofheid bij volledig witte katten
 • Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) – een erfelijke hartafwijking, geen genezing mogelijk. Een goede fokker heeft zijn katten laten testen op HCM
 • Polycystic Kidney Disease (PKD) – een erfelijke nierafwijking waarbij de functie van de nieren achteruit gaat. PKD is niet te genezen en de kat zal uiteindelijk overlijden aan nierfalen. Een goede fokker heeft zijn katten laten testen op de aanwezigheid van PKD

Deze kat heeft wel aanleg om snel te dik te worden, maar houdt er ook rekening mee dat een volwassen kater wel tot 8 kilo kan wegen. Een vrouwtje mag niet hoger komen dan een maximaal gewicht van 5,5 kilo.

Verder moet er gezegd worden dat dit kattenras een relatief gezond ras is, mits je hem bij een goede fokker koopt.

Super schattige video: British Shorthair Kitten’s Sweetest Little Meow

Coconut and Family heeft een eigen youtube kanaal met veel leuke filmpjes van hun Britse Korthaar katten. Op onderstaande hoor je het schattige miauwtje van hun kitten.

Een Britse Korthaar kitten kopen

Wil je zelf graag een Britse korthaar kopen, ga dan op zoek naar een goede fokker die aangesloten is bij een rasvereniging.

Hieronder vindt je een lijst met aangesloten fokkers:

 • Cattery Shadow’s Memory te Heerhugowaard – klik hier om de website te bezoeken
 • Cattery de rebellenclub te Doesburg – klik hier om deze fokker te bezoeken
 • Kleine Cattery Floorenzo te Gouda – bezoek de website, klik hier
 • Bundicats Cattery te Zoetermeer – klik hier om deze fokker te bezoeken
 • British shorthair Cattery het Eigen te Breugel – Klik hier om deze fokker te bezoeken

5 Leuke weetjes / feitjes over de Britse Korthaar

 • Ze zijn er in veel verschillende prachtige kleuren.
 • De Britse korthaar is één van de oudste van alle kattenrassen
 • Deze katten zijn van nature heel relaxt, ze houden er van om lekker de hele dag te chillen
 • Het zijn zeer intelligente katten
 • Dit kattenras is een echte binnen kat, je houdt ze binnen of in een afgesloten tuin.

We zijn aan het einde van deze blog. Ik hoop dat jullie meer inzicht hebben gekregen in dit prachtige kattenras.

Deze blogs vind je vast ook leuk om te lezen:

About Post Author

Leave a Reply

Your email address will not be published.