abessijn kat

De Abessijn kat: een echt karaktervolle huisgenoot [2023]

De Abessijn kat is een bijzonder dier met een uniek karakter en persoonlijkheid. Het is een speelse kat die van nature nieuwsgierig is en graag de wereld om zich heen ontdekt. Daarnaast staat dit kattenras bekend om zijn intelligentie en actieve levensstijl. Deze katten hebben veel energie en vinden het heerlijk om te spelen en te rennen.

In dit artikel vertellen we je alles over de Abessijn kat.

Geschiedenis van de Abessijnse kat

De Abessijnse kat heeft zijn oorsprong in Afrika, waar het ras vermoedelijk al duizenden jaren geleden voorkwam. Er wordt gespeculeerd dat dit kattenras verwant is aan de Egyptische Mau, maar hier is geen hard bewijs voor gevonden.

In de late 19e eeuw werd de Abessijnse kat naar Europa gebracht, waar het al snel populair werd onder kattenliefhebbers. In de jaren 30 werd het ras erkend door kattenverenigingen en kon het officieel als ras worden geregistreerd. Na de Tweede Wereldoorlog steeg de populariteit van de Abessijnse kat in de Verenigde Staten enorm. In de jaren 70 werden er nieuwe kleuren en patronen ontwikkeld, waardoor er meer variatie binnen het ras ontstond.

Al met al heeft dit kattenras een lange en interessante geschiedenis, die nog altijd voortduurt dankzij de grote populariteit van het ras onder kattenliefhebbers over de hele wereld.

abessijn kitten

Persoonlijkheid en karakter van de Abessijn

De Abessijn kat staat bekend om zijn unieke persoonlijkheid en karakter.

 • Speels en actief: Zo is de Abessijn een zeer speelse kat die graag actief bezig is en avontuurlijk is ingesteld. Dit maakt hem een perfecte huisgenoot voor mensen die van een actieve en speelse kat houden.
 • Intelligent en leergierig: Daarnaast is dit kattenras ook intelligent en leergierig. Hij is goed in het oplossen van puzzels en het leren van nieuwe trucjes, wat het trainen van deze kat een interessante uitdaging maakt.
 • Sociaal: Het is een sociale kat die graag in contact staat met zijn baasje en andere huisgenoten. Hij is dan ook niet graag alleen en heeft behoefte aan gezelschap en interactie.
 • Onafhankelijk: Ondanks zijn sociale karakter is deze kat ook onafhankelijk. Hij heeft zijn eigen wil en zal niet snel doen wat hem wordt opgedragen. Dit maakt hem een kat met een sterk karakter die zich niet zomaar laat sturen.
 • Aanhankelijk: Tot slot is dit kattenras ook zeer aanhankelijk. Hij houdt van knuffelen en geniet van de aandacht die hij krijgt van zijn baasje. Daarnaast kan hij ook goed overweg met kinderen en andere huisdieren, wat hem de perfecte gezinskat maakt.

Al met al is de Abessijn kat een karaktervolle huisgenoot die veel liefde en aandacht nodig heeft maar daar ook veel voor teruggeeft.

Uiterlijk

De Abessijn kat is een middelgrote tot grote kat met een slank en gespierd lichaam. Het is een elegante en atletische kat die bekend staat om zijn actieve en speelse karakter.

Dit kattenras heeft verschillende opvallende uiterlijke kenmerken, namelijk:

 • Een slank en gespierd lichaam dat middelgroot tot groot is.
 • Een elegante en atletische uitstraling die past bij hun actieve en speelse karakter.
 • Korte, zachte vacht met een ticked tabby patroon, waarbij elk haartje verschillende kleuren heeft. Dit varieert van warm bruin tot koel zilver.
 • Grote amandelvormige ogen in verschillende kleuren, zoals groen, goudkleurig, blauw of amberkleurig. Deze ogen dragen bij aan de expressieve blik en charmante uitstraling van dit kattenras
 • Lange, puntige oren die rechtop staan en bedekt zijn met korte haartjes. Dit geeft hen een alerte uitstraling en maakt ze nog meer onderscheidend van andere kattenrassen.

Kortom, het uiterlijk van de Abessijn kat is uniek en charmant. Hun slanke, gespierde lichaam, ticked tabby vacht, grote amandelvormige ogen en lange, puntige oren maken hen tot een van de meest geliefde kattenrassen ter wereld.

Verzorging en gezondheid

Vachtverzorging
Een belangrijk aspect van de verzorging van deze kat is vachtverzorging. Het is aan te raden om de vacht regelmatig te borstelen om klitten te voorkomen en de vacht glanzend te houden.

Tandverzorging
Tandverzorging is ook van groot belang bij deze katten. Regelmatig tandenpoetsen en speciaal kattenspeelgoed kan helpen om tandproblemen te voorkomen.

Oogverzorging
Oogverzorging is essentieel, aangezien abessijnen gevoelig zijn voor oogproblemen. Het is belangrijk om de ogen schoon te houden en regelmatig te controleren op eventuele problemen.

Voeding en beweging
Naast verzorging is het belangrijk om te letten op de voedings- en bewegingsbehoeften van de abessijn kat. Deze katten hebben een dieet nodig dat rijk is aan eiwitten en vetten, en laag in koolhydraten. Beweging is ook van groot belang, aangezien het actieve katten zijn die veel energie hebben. Het is aan te raden om deze katten dagelijks te laten spelen en bewegen om hun gezondheid te bevorderen.

Gezondheidsrisico’s
Ten slotte is het belangrijk om te weten dat dit kattenras gevoelig kunnen zijn voor bepaalde ziektes, zoals nierproblemen en hartziekten. Het is daarom aan te raden om regelmatig een dierenarts te bezoeken en de gezondheid van de kat goed in de gaten te houden. Met de juiste verzorging en aandacht kunnen abessijnen gezonde en gelukkige huisdieren zijn.

abessijnse katten

De meest voorkomende gezondheidsproblemen bij Abessijnse katten

Abessijn katten zijn over het algemeen gezonde katten, maar zoals bij elk ras kunnen er gezondheidsproblemen voorkomen. Hieronder worden enkele van de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij dit kattenras besproken.

 • Gingivitis is een ontsteking van het tandvlees en komt vaak voor bij deze katten. Dit kan leiden tot tandverlies en andere problemen met de mondgezondheid. Het is belangrijk om de tanden en het tandvlees van de kat regelmatig te controleren en te reinigen.
 • Amyloïdose is een zeldzame aandoening waarbij een abnormale ophoping van eiwitten in verschillende organen kan optreden. Het kan leiden tot nierfalen en andere ernstige gezondheidsproblemen.
 • Pyruvaatkinasedeficiëntie is een erfelijke aandoening die de rode bloedcellen van de kat beïnvloedt. Dit kan leiden tot bloedarmoede en andere gezondheidsproblemen.
 • Progressieve retina atrofie is een erfelijke aandoening die leidt tot blindheid bij katten. Het begint meestal op jonge leeftijd en kan niet worden genezen.
 • Feline infectieuze peritonitis is een virale infectie die fataal kan zijn bij katten. Het kan symptomen veroorzaken zoals koorts, gebrek aan eetlust en gewichtsverlies.
 • Hypertrofische cardiomyopathie is een aandoening waarbij de wanden van het hart verdikken, waardoor het hart harder moet werken om bloed rond te pompen. Dit kan leiden tot hartfalen en andere gezondheidsproblemen.

Het is belangrijk om regelmatig de gezondheid van uw Abessijn kat te controleren en bij eventuele gezondheidsproblemen direct een dierenarts te raadplegen.

Interessante feiten over de Abessijn

Hieronder een aantal feitjes over dit prachtige kattenras

 • De Abessijn is een van de oudste kattenrassen ter wereld en heeft een rijke geschiedenis. Deze kat komt oorspronkelijk uit Ethiopië en werd daar als heilig beschouwd.
 • De vacht van deze kat is uniek en heeft een ticking, waarbij elke haar verschillende kleuren heeft. Dit geeft de vacht een bijzonder en levendig uiterlijk.
 • Deze katten zijn erg energiek en hebben veel beweging nodig. Ze zijn actief en kunnen goed overweg met andere huisdieren, zoals honden.
 • Deze katten zijn erg sociaal en vinden het fijn om dicht bij hun baasje te zijn.
 • Ze zijn slim en kunnen goed leren, waardoor het leuk is om samen activiteiten te ondernemen.
 • Het lichaam van de kat is slank en gespierd, met grote oren en amandelvormige ogen. Dit geeft hen een elegante uitstraling.

Omdat de Abessijn zo’n bijzondere kat is, zijn er veel liefhebbers van dit ras. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze kat steeds populairder wordt als huisdier. Als je op zoek bent naar een slimme, actieve en sociale kat, dan is dit kattenras zeker een goede keuze!

Interactie tussen Abessijn katten en andere huisdieren

Sociaal karakter
Abessijn katten zijn over het algemeen sociale dieren en kunnen goed overweg met andere katten.

Dominantie
Het is echter belangrijk om te weten dat ze soms dominant kunnen zijn naar andere huisdieren. Dit kan zich uiten in territoriaal gedrag, waarbij dit kattenras zijn of haar territorium verdedigt tegenover andere huisdieren.

Socialisatie op jonge leeftijd
Om de interactie tussen de Abessijn en andere huisdieren soepel te laten verlopen, is socialisatie op jonge leeftijd van groot belang.

Aandacht en spel
Deze kat heeft behoefte aan veel aandacht en spel. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij het introduceren van nieuwe huisdieren.

Jagen op kleine huisdieren
Dit kattenras kan jagen op kleine huisdieren zoals hamsters of vogels. Het is daarom belangrijk om deze huisdieren niet in dezelfde ruimte te houden als de Abessijn.

Territoriaal gedrag
Tot slot is het goed om te weten dat dit kattenras territoriaal gedrag kan vertonen. Het is daarom belangrijk om de Abessijn voldoende ruimte te geven om zich terug te trekken en een eigen plekje te geven waar hij of zij zich veilig voelt.

Conclusie: Door op de juiste manier met de Abessijn om te gaan en rekening te houden met zijn of haar behoeften, kan een goede interactie met andere huisdieren ontstaan.

Verantwoord fokken van abessijn katten: wat je moet weten

Een abessijn fokker is iemand die zich bezighoudt met het fokken van dit kattenras. De abessijn kat is een van de oudste kattenrassen ter wereld en staat bekend om zijn slanke, gespierde lichaamsbouw en korte, dichte vacht in verschillende kleuren. Het ras is intelligent, speels en sociaal en kan goed overweg met andere huisdieren en kinderen.

 • Abessijn fokkers zijn gespecialiseerd in het fokken van dit kattenras en hebben veel kennis over het ras en de eigenschappen van de dieren.
 • Abessijn katten zijn erg populair als huisdier vanwege hun vriendelijke karakter en prachtige uiterlijk. Een abessijn fokker kan je helpen bij het vinden van een geschikte kat die past bij jouw wensen en levensstijl.
 • Het fokken van dit kattenras is een verantwoordelijke taak en goede fokkers zorgen ervoor dat hun dieren gezond en goed verzorgd zijn. Ze selecteren zorgvuldig de ouderdieren en controleren op erfelijke afwijkingen.
 • Als je interesse hebt in het adopteren van een abessijn kat, is het belangrijk om een gerenommeerde fokker te vinden die lid is van een erkende kattenvereniging. Zo weet je zeker dat de kat goed is verzorgd en dat de fokker zich aan bepaalde regels en richtlijnen houdt.
 • Een abessijn kat is een geweldige aanvulling op je gezin en kan zorgen voor veel plezier en gezelligheid. Een betrouwbare fokker van dit kattenras kan je helpen bij het vinden van de perfecte kat die past bij jouw wensen en behoeften.

Hier vind je een lijst met verantwoorde fokkers: https://nkfv.nl/Abessijn/

Een abessijn kitten kopen

Waar te beginnen bij het zoeken naar een abessijn kitten
Als je op zoek bent naar een abessijn kitten, is het belangrijk om te beginnen bij betrouwbare fokkers en dierenwinkels. Het internet is hierbij een handig hulpmiddel. Zoek bijvoorbeeld op “abessijn fokker” of “abessijn kitten te koop”. Bekijk de websites van verschillende fokkers en dierenwinkels en lees recensies van andere kopers.

Het kiezen van het juiste kitten
Als je eenmaal een betrouwbare fokker of dierenwinkel hebt gevonden, is het tijd om het juiste kitten te kiezen. Let hierbij op het karakter van het kitten en de gezondheid. Kijk ook naar de ouders van het kitten, want dit kan een indicatie geven van het gedrag en de gezondheid van het kitten.

De kosten van een abessijn kitten
Een abessijn kitten is geen goedkope aanschaf. Houd rekening met kosten voor voeding, verzorging, dierenartsbezoek en eventuele castratie/sterilisatie. Daarnaast kost het kitten zelf ook geld. De prijs kan variëren van enkele honderden tot duizenden euro’s, afhankelijk van de fokker en het ras.

Voorbereidingen treffen voor de komst van een kitten
Voordat het kitten komt, is het belangrijk om de nodige voorbereidingen te treffen. Denk hierbij aan het aanschaffen van een kattenbak, krabpaal, voer- en drinkbakjes en speeltjes. Zorg ook voor een veilige omgeving voor het kitten, waar het zich terug kan trekken als het even rust nodig heeft.

Tips voor het opvoeden en verzorgen van een abessijn kitten
Een abessijn kitten heeft veel energie en aandacht nodig. Zorg daarom voor voldoende speeltijd en beweging. Daarnaast is het belangrijk om het kitten regelmatig te borstelen en de nagels te knippen. Verder is het belangrijk om het kitten op jonge leeftijd te laten wennen aan bijvoorbeeld de kattenbak en de krabpaal. Zo voorkom je problemen op latere leeftijd.

Schattige video van Abyssinian kittens

Veel gestelde vragen

Hieronder proberen wij de meest gestelde vragen over de Abessijnse kat te beantwoorden. Staat jouw vraag er niet tussen, stel deze dan gerust in de reacties onderaan dit artikel.

Wat betekent Abessijn?

De Abessijn kat is een populaire kattenras onder veel kattenliefhebbers. Het woord “Abessijn” komt van de oorsprong van deze kat, namelijk uit het gebied van het oude koninkrijk van Abyssinië, het huidige Ethiopië.

Waarom is de bijnaam van de Abessijn een mini poema?

De Abessijn kat is een bijzonder ras dat al eeuwenlang wordt geroemd om zijn wilde uitstraling en elegante verschijning.
De kat heeft een gespierde bouw, gedrongen lichaam en korte vacht die mooi glanst in het licht.
Wat deze kat zo uniek maakt, zijn de geaccentueerde strepen op de poten en het gezicht, die doen denken aan de vacht van een poema. Dit is dan ook waar de bijnaam “mini poema” vandaan komt. De expressieve ogen van de Abessijn zijn groot en amandelvormig, wat bijdraagt aan zijn elegante en wilde uitstraling.
Al met al is de Abessijn kat een prachtig dier dat door velen wordt bewonderd om zijn schoonheid en unieke kenmerken.

Hoe duur is een abessijn kat?

Als je geïnteresseerd bent in het kopen van een abessijn kat, kun je terecht bij fokkers of dierenasiels. De prijs van dit kattenras kan variëren van €500 tot €1000, afhankelijk van de fokker en de stamboom. Het is belangrijk om te investeren in een gezonde en goed gesocialiseerde kat, dus doe je onderzoek voordat je een beslissing neemt.

Kan een Abessijn alleen zijn?

Een Abessijn is een zachte en gevoelige kat die veel aandacht nodig heeft. Deze aanhalige kat vindt alleen zijn maar niets. Het gezelschap van zijn baasje is voor de Abessijn dan ook erg belangrijk. Het is daarom aan te raden om deze kat niet alleen te laten wanneer u voor langere tijd van huis bent.
Naast gezelschap heeft de Abessijn ook voldoende beweging nodig. Het is een echte atleet en jager, wat betekent dat hij ruimte nodig heeft om te bewegen en te spelen. Zorg er daarom voor dat juuw huis voldoende speelruimte biedt voor deze actieve kat.
Wanneer je niet voldoende tijd of ruimte heeft om deze kat te geven wat hij nodig heeft, is het misschien beter om te kijken naar een ander kattenras dat beter bij uw situatie past.
Een Abessijn verdient namelijk alle aandacht, liefde en ruimte die hij nodig heeft om gelukkig te kunnen zijn.


Kies jij ook voor de Abessijn?

Als je op zoek bent naar een kat met een uniek karakter, dan is de Abessijn zeker het overwegen waard. Deze katten zijn actief en speels, maar ook erg intelligent en nieuwsgierig. Ze hebben veel aandacht nodig en vinden het leuk om betrokken te worden bij alles wat er in huis gebeurt.

De verzorging van dit kattenras is niet heel intensief, maar wel belangrijk. Ze hebben een korte, dichte vacht die regelmatig geborsteld moet worden om klitten te voorkomen. Ook is het belangrijk om de nagels te knippen en de oren schoon te houden.

Qua gezondheid zijn Abessijnen over het algemeen gezonde katten. Wel kunnen ze gevoelig zijn voor bepaalde aandoeningen, zoals nierproblemen en tandvleesontstekingen. Het is daarom belangrijk om regelmatig naar de dierenarts te gaan en de gezondheid van je kat goed in de gaten te houden.

Abessijnen hebben een gemiddelde levensverwachting van zo’n 12 tot 15 jaar. Dit is natuurlijk afhankelijk van de verzorging en gezondheid van de kat.

Als gezelschapsdier zijn Abessijnen zeer geschikt. Ze zijn sociaal en houden van aandacht, maar kunnen ook goed alleen zijn als dat nodig is. Ze zijn speels en hebben behoefte aan beweging, dus het is belangrijk om voldoende speeltjes en ruimte te bieden.

Abessijnen zijn niet de meest voorkomende katten, maar wel goed verkrijgbaar bij fokkers en in asielen. De prijs van deze kat kan variëren en hangt af van verschillende factoren, zoals de afkomst en stamboom van de kat. Het is belangrijk om goed onderzoek te doen voordat je een Abessijn aanschaft, zodat je zeker weet dat dit de juiste kat voor jou is.

About Post Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *