Ocean, Britse korthaar vrouwtje

Waarom spinnen katten?

Waarom spinnen katten eigenlijk? Maken ze dit geluid echt omdat ze zo tevreden zijn, of zijn er ook andere redenen waarom katten spinnen. Katten spinnen zelden of nooit als ze alleen zijn, ze doen dit alleen gericht op andere mensen, kittens of volwassen katten.

Hoe maken katten dat spinnende geluid?

Het ronkende geluid klinkt altijd heerlijk en tevreden en komt van het strottenhoofd van de kat. Katten kunnen hun stembanden, zowel bij in- als bij uitademen, in een hoog tempo samentrekken. Zo ontstaat een trillende luchtstroom die het geluid wat wij spinnen noemen maakt.

Is een spinnende kat altijd een blije kat?

Nee de reden dat een kat een spinnend geluid maakt wil niet altijd zeggen dat hij gelukkig is en zich helemaal goed voelt. Om eerlijk te zijn is de reden van het spinnen van katten nog steeds een mysterie.

Wanneer jouw kat het spinnende geluid maakt, let dan ook eens op wanneer hij dat doet, want er zijn meerdere redenen waarom jouw kat spint, zoals:

Waarom spinnen katten

Vrolijk, gelukkig, relaxt

Jouw kat ziet er heerlijk ontspannen uit, zijn ogen heeft hij half dicht en zijn staart hangt er ontspannen bij. Wanneer je dit ziet kan je er vanuit gaan, dat jouw kat het helemaal naar zijn zin heeft.

Pijn

Jouw kat kan ook spinnen omdat hij pijn heeft. Katten zijn net als alle andere dieren heel goed in het verbergen van hun pijn, maar toch kan je het wel aan jouw kat zien. Wanneer jouw kat spint omdat hij pijn heeft dan heb je al gedragsveranderingen gemerkt aan jouw kat. Je kunt denk aan veranderingen in hun slaappatroon, hun eetgedrag, maar ook dat ze minder lief zijn en sneller willen uithalen of misschien wel bijten.

Honger kan een reden zijn waarom katten spinnen

Wanneer een kat honger heeft gaat hij ook vaak spinnen. Het spinnen wordt dan gecombineerd met miauwen. Je kunt dan aan het hele gedrag van jouw kat wel zien dat hij wel heel graag wat wil eten en dat laat hij dan dus ook op een vriendelijke manier horen.

Spinnen als communicatie tussen de moeder en haar kitten.

Kittens kunnen al spinnen als ze nog maar een paar dagen oud zijn. Door te spinnen laat de kitten aan mama weten dat het goed met haar gaat. Daarentegen gebruikt de moeder het spinnen naar haar kitten toe als een soort slaapliedje, net zoals wij bij onze baby’s doen.

De moederkat laat haar doof en blind geboren kittens door te spinnen ook weten waar zij is.

britse korthar |Ocean ligt lekker te spinnen

Spinnen omdat jouw kat angstig is.

Wanneer een kat angst ervaart kan hij ook gaan spinnen.

Je kan dan bij jouw kat ook een gebogen rug zien en een vacht die recht opstaat, dit zijn uiterlijke tekenen van een kat die bang is.

De reden van zijn spinnende geluiden zijn dan eigenlijk om zichzelf te troosten en gerust te stellen. Je kunt het vergelijken met een baby die op een speen sabbelt en daar ook lekker rustig van wordt.


Zoals je hebt kunnen lezen is de reden waarom katten spinnen bijna altijd tevredenheid. Jouw kat laat op deze manier meestal weten dat hij gelukkig is, maar er zijn dus ook redenen. Let dus goed op het gedrag van jouw kat.

We zijn aan het einde van deze blog. Ik hoop dat het spinnen van katten een stukje duidelijker is geworden.

Deze Blogs vind je vast ook leuk om te lezen:

About Post Author

Leave a Reply

Your email address will not be published.