kat aan het drinken

Kat gooit speelgoed in waterbak, Waarom?

Mijn kat gooit zijn speelgoed in de waterbak, waarom doet hij dat? Veel katten doen dit, maar het waarom is niet geheel duidelijk, toch gaan we er in deze blog eens naar kijken.

Gek kattengedrag, kat gooit speelgoed in zijn waterbak

Veel katteneigenaren herkennen dit gedrag, hun kat is aan het spelen en brengt vervolgens het speeltje naar zijn waterbak en legt het er in.

Best gek gedrag toch, je vraagt jezelf af, waarom doet mijn kat dat?

De meningen over dit gedrag zijn nog al verschillend. Katten gedragsdeskundige Jackson Galaxy heeft de vraag altijd vermeden, omdat het gedrag, zelfs hem, niet helemaal duidelijk is.

Toch gaan we in deze blog een aantal mogelijke redenen doornemen waarom jouw kat speelgoed in zijn waterbak gooit.

Naast veel andere dingen is het meest voorkomende speeltje dat katten in hun waterbak gooien, het kleine muisspeeltje van stof en bont.

In deze blog gaan we 6 theorieën bespreken waarom katten speelgoed in hun waterbak zouden kunnen gooien.

kat gooit speelgoed in waterbak

1. Jouw kat vindt het gewoon leuk om speelgoed in zijn waterbak te gooien.

Soms kan de reden echt heel simpel zijn, katten vinden het gewoon om iets te laten plonzen in hun water bak.

Sommige katten vinden het gewoon leuk om met water te spelen, om iets te zien drijven. Katten zijn van nature speels dus spelen met iets in het water is gewoon leuk. Water reflecteert ook, door licht, dus dat is helemaal leuk. Katten worden gebiologeerd door het reflecterende licht en het zien van bewegend water. 

Je ziet toch ook wel eens katten met hun pootje door de straal water gaan die uit de kraan komt, dat is gewoon leuk.

Het hele spelletje is nog leuker als jij als hun baasje meedoet. Jij reageert waarschijnlijk lichtelijk geïrriteerd omdat hij er een waterballet van maakt. Of jij moet lachen, het maakt niet uit wat je doet, in de ogen van jouw kat speel je dan mee en wat is er leuker dan samen spelen!

Katten houden van aandacht en het maakt hen niet uit of je ze prijst of dat je boos bent, aandacht is aandacht.

2. Het is jachtgedrag, een manier om hun prooi te doden

De perfecte jager is jouw kat. Water kan dan een extra hulpmiddel zien om zijn prooi te doden, dat is wat vaak gedacht wordt, dat een kat zijn speelgoed in waterbak gooit om de prooi te doden.

Alleen wanneer jouw kat zijn prooi wil doden in zijn waterbak, dan zou hij het speelgoed onder water houden. Dit zie je een kat eigenlijk nooit of misschien bijna nooit doen.

Het gedrag wat je ziet is dat hij met zijn speelgoed muis aan het spelen is en hem dan naar zijn waterbak draagt en hem daar in gooit.

Soms haalt hij hem er dan weer uit, stopt hem er weer in, maar je ziet jouw kat eigenlijk nooit het speeltje echt onder water gedrukt houden.

kat gooit speelgoed in waterbak

3. Kat gooit speelgoed in waterbak om jouw te leren jagen.

Deze reden is misschien een beetje wreed in onze ogen, maar zo leert een moeder kat haar kittens jagen. Een moeder kat brengt een half dode prooi naar haar kittens, zodat de kittens in een veilige omgeving kunnen leren om de prooi te doden.

Er wordt gedacht dat de kat dit gedrag nabootst voor jouw door zijn speelgoed in de waterbak te gooien zodat jij het vindt.

Deze reden lijkt niet echt aannemelijk, maar het kan en dan is het heel lief van jouw kat en probeert hij jou gewoon te helpen.

Zo herken je het vast ook wel dat een kat jouw een dode echte muis komt brengen. We zitten er niet echt op te wachten maar het is wel een heel lief gebaar dat ze jou eten komen brengen.

Wat jouw kat ook kan doen is, zijn speelgoed in zijn waterbak gooien en het er vervolgens uit halen en aan jou geven. Dit geven kan dan als volgt gaan:

  • voor je voeten neerleggen
  • in je sloffen plaatsen
  • op bed of op de bank brengen

3. Kat gooit speelgoed in de waterbak uit gemakzucht.

Een andere theorie is dat jouw kat zijn speelgoed in de waterbak gooit uit gemakzucht, het is praktisch. Hij is aan het spelen en heeft dorst gekregen.

Hoe kan hij drinken met iets in zijn mond? Dat kan hij niet, dus laat hij het speeltje in zijn waterbak vallen zodat hij even wat kan drinken.

4. Om de geur weer beter te ruiken gooit jouw kat zijn speelgoed in de waterbak

Sommige kattenspeeltjes bevatten kattenkruid of Cat Nip in het Engels. Katten houden over het algemeen van deze geur.

Een andere theorie voor het speelgoed in de waterbak gooien is dat door het speeltje nat te maken, de geur weer wat opleeft. Het speeltje ruikt weer lekker en is dus weer aantrekkelijker.

Katten jagen ook voornamelijk met hun neus, niet met hun ogen.

5. Om de geur te verwijderen

Deze theorie is dat katten hun speelgoed muis in de waterbak gooien om de geur juist te verwijderen. Dit gedrag hebben ze overgehouden van hun voorouders.

Vroeger toen katten in het wild leefden, dompelde katten prooien misschien in het water om de geur er wat af te krijgen zodat deze geur geen andere roofdieren aan zou trekken.

Het kan zijn dat dit intinct is blijven hangen bij onze huiskatten.

6. kat gooit speelgoed in waterbak om zijn prooi veilig te stellen

Deze theorie lees je ook veel. Vroeger toen katten in het wild leefden moesten katten hun prooi veilig stellen en bewaarde ze de prooi op een voor hun veilige plek.

Ze bewaarden hun prooi toen in hun nest, zo werd de prooi beschermd tegen roofdieren.

Huiskatten hebben geen nest, dus een waterbak lijkt een logische optie.

Een waterbak kan door jouw kat worden gezien als een veilige plek om zijn prooi op te bergen.

Een grappige video van een kat die zijn speeltje in de waterbak gooit.

We zijn aan het einde van deze blog. Het is helaas niet helemaal duidelijk waarom een kat zijn speelgoed in de waterbak gooit. We hebben hierboven 5 theorieën besproken die het gedrag zouden kunnen verklaren.

Ik hoop dat jullie het een leuke blog vonden en dat er toch iets meer duidelijk is geworden over dit rare kattengedrag.

Deze Blogs vind je vast ook leuk om te lezen.

About Post Author

Leave a Reply

Your email address will not be published.